Oppdrag utland

Drømmen om et utenlandsopphold frister mange nordmenn. Bli med til en annerledes jobbhverdag i Dubai.

23. feb 2018 kl 13.05

Ut i verden

Denne reportasjen er hentet fra Sjømannskirkens magasin HJEMnr. 1 2018

Tekst: Marte Kvam Eide
Foto: Morten Opedal

Hvert år flytter tusenvis av nordmenn for å jobbe i utlandet. Flesteparten jobber i storbyer som London, Houston og New York. Mens andre ha søkt seg til mer eksotiske himmelstrøk, som Dubai. Hvordan er det å jobbe i en kultur så ulik den norske og hvilken rolle spiller Sjømannskirken i deres arbeidshverdag?

ENTREPRENØR I ØSTEN

Mens vaflene stekes på kjøkkenet i sjømannskirken høres bønneropene fra moskeen på nabotomten. Daglig leder Lena Geving (36) og diakonal medarbeider Christopher Geving (32) gjøre seg klare til dagens første bedriftsbesøk.


– Det viktigste vi som sjømannskirke kan gi til bedriftene er trivsel og trygghet for deres ansatte og familier, sier Lena Geving.


Dubai har de siste 50 årene gått fra å være en bortgjemt havne by på den arabiske halvøya til å bli en turistdestinasjon og et knutepunkt for handel i Midtøsten. I dag er omtrent hundre norske bedrifter og firmaer på plass i Dubai. Et av disse er Noah Ship Management.

Svein Eloff Pedersen er administrerende direktør i Noah Ship Management. Han trives godt i Dubai.

Svein Eloff Pedersen er administrerende direktør i Noah Ship Management. Han trives godt i Dubai.

– Velkommen, sier administrerende direktør Svein Eloff Pedersen (58) og strekker ut hånden.


– Takk, og takk for sist. Hyggelig å se deg på businesslunsjen forrige uke, sier Christopher Geving.


Pedersen etablerte shipping-selskapet for åtte år siden, samme året han fylte 50 år.


– Jeg følte at det var nå eller aldri. Etter å ha jobbet for andre hele livet var jeg klar for å starte for meg selv. Valget falt på Dubai siden jeg kjente godt til regionen fra før og hvordan samfunnet her fungerer.

Fordelene med å ha kontor i Dubai er mange, ifølge Pedersen: Lett adgang til resten av araberlandene, et svært forretningsvennlig klima og en fantastisk infrastruktur med topp moderne flyplasser og havner. Og, for ikke å glemme, en norsk sjømannskirke.

– Min kone er aktiv på basarverksted og andre arrangementer, begge barna våre ble konfirmert her, og selv sitter jeg i kirkerådet og besøker kirken ukentlig. For oss er Sjømannskirken både et sted vi kan bygge nettverk og et ekstra hjem å komme til, sier Pedersen, som selv mønstret på båt som 16-åring og fikk sitt første møte med Sjømannskirken i Curaçao i 1976.

STORE FORSKJELLER

Så går turen videre til skyskraperen som huser det norske konsulatet i Dubai. På kontoret i 21. etasje, med utsikt over den kunstige palme-øya, sitter konsul Jostein Korsæth (53). Han er i ferd med å avslutte en telefonsamtale, og vinker sjømannskirkens medarbeider inn. Korsæth har vært utstasjonert i Dubai siden 2016. Mye av jobbhverdagen hans består av små og store konsulære tjenester, alt fra fornyelse av pass og førerkort til fengselsbesøk, samt bistand til nordmenn som rammes av sykdom eller ulykker. Korsæth er ofte i kontakt med sjømannskirkens medarbeidere i byen.

– Det er helt essensielt å samarbeide med sjømannskirken, spesielt i beredskapssituasjoner som rammer nordmenn her. Vi kontakter hverandre når alvorlige hendelser oppstår. Mens jeg svarer på spørsmål om visumplikt, videreformidler søknads papirer og arrangerer hjemreiser, har sjømannskirken kapasitet til å gi nordmenn i nød husrom, mat og samtaler, sier konsulen, som også deltar på kirkens ukentlige businesslunsj.


– Da jeg kom hit første gang hadde jeg nok litt høye jobbskuldre, men i sjømannskirken opplevde jeg fort at dette var et sted jeg kunne slappe av. Et fristed. Dubai har egentlig lite til felles med Norge både med tanke på religion og kultur, og da er det godt å ha et fellesskap der jeg føler meg hjemme, sier Jostein Korsæth.


Vegg i vegg på konsulatet sitter også næringsmedarbeider Minna Crozier (52), opprinnelig fra Finland. Hennes oppgave er å bistå små og store norske bedrifter i regionen, deriblant Jotun, Wilhelmsen Ships Service, Kongsberg Maritime og Statoil.

Minna Crozier hjelper norske gründere og bedrifter som ønsker råd for hvordan komme seg inn på markedet i De forente arabiske emirater, Kuwait eller Qatar.

Minna Crozier hjelper norske gründere og bedrifter som ønsker råd for hvordan komme seg inn på markedet i De forente arabiske emirater, Kuwait eller Qatar.

– De største næringsområdene er olje og gass, shipping og maritim teknologi, finans og turisme. For bedrifter kan vi, og ambassaden i Abu Dhabi, være nyttige døråpnere til lokale kontakter, og gi et innblikk i kulturen som er nokså annerledes fra den hjemme, forklarer hun.


For en av de viktigste forskjellene mellom Norge og Emiratene er vekten araberne legger på personlige forbindelser. Skal man gjøre forretninger i arabiske land må man være til stede, ikke minst for å utvikle en relasjon til det nettverket som trengs.


– I løpet av 2018 vil Innovasjon Norge etablere seg i Dubai med egne lokaler. Det vil styrke bistanden vi kan gi norsk næringsliv ytterligere, fastslår Crozier.

STARTHJELP FRA SVENSKENE

I Dubai er adressen Oud Metha Road 252 et aldri så lite eksotiske landemerke. Sjømannskirkens små, gule trehus i norsk tømmer er et uvanlig syn under disse himmelstrøkene. Det store, svarte ankeret ved inngangen vitner om organisasjonens gamle motto: «Sjømannskirken følger handelsflåten».


– Dette er et flott sted, sier Göran Eriksson (45), administrerende direktør for svenskeide Gulf Agency Company (GAC).

GAC etablerte seg i Dubai på slutten av 1960-tallet og er en av de lengstlevende skandinaviske firmaene i området. Det var daværende direktør Tor Sandgren, som sammen med sjømannsprest Leif Frivold, presenterte planene om en norsk kirke og et sosialt sjømannsenter for Dubais hersker i 1973. Med en garanti om ikke
å drive misjonsvirksomhet overfor lokalbefolkningen, forærte sjeik Rashid personlig Sjømannskirken tomten, som på den tiden lå godt utenfor bykjernen. Etter to og et halvt år som kirkerådsleder skal Eriksson nå flytte til Abu Dhabi og gi stafettpinnen videre til en ny representant fra selskapet.


– På grunn av det langvarige og tette forholdet mellom GAC og Sjømannskirken har det vært naturlig at det alltid har vært noen av oss med i kirkerådet. Jeg er glad for å ha bidratt disse årene og for at samarbeidet fortsetter, sier svensken.


Økt globalisering og utflagging av norske skip, har gjort at fokuset til Sjømannskirken i Dubai siden oppstarten har flyttet seg fra dekk og dørk til bedriftskontor, fabrikker og skandinaviske fastboende. Det mener Göran Eriksson er en riktig prioritering.


– Både de som jobber her og deres ektefeller og barn, trenger et sted å finne tilhørighet. Der spiller sjømannskirken en viktig rolle, også for å bevare skandinavisk kultur og tradisjoner.

UTFYLLER HVERANDRE

12 mil unna ligger hovedstaden i De forente arabiske emirater, Abu Dhabi. Her har den norske ambassaden kontorer i Etihad Towers’ 11. etasje. Sjømannskirken i Dubai tar turen et par ganger i halvåret for å møte ambassadens ansatte og for å snakke om aktuelle arrangementer og pleie samarbeidet.


– Godt å se deg igjen, sier ambassadør Jens Eikaas (65) og viser Lena Geving inn til konferanserommet der søndagslunsjen blir servert.


I motsetning til i Norge er søndagen en helt vanlig arbeidsdag i Dubai. Her er det er fredag som er helligdag.


– Dubai er et knutepunkt for mye av handelen i regionen. Som ambassade kan vi være en døråpner og vise hva det norske næringslivet kan tilby. For eksempel kan vi bistå norske bedrifter med å finne beslutningstakere og andre nøkkelpersoner i den emiratiske forvaltningen. Om ønskelig kan vi også være til stede under møter med de lokale myndighetene, sier Eikaas.


Ambassadøren legger ikke skjul på at det er flere uskrevne og skrevne normer og regler her, som nordmenn må være oppmerksomme på og respektere.


– Jeg tror mange i det norske miljøet her synes det er godt å vite at både ambassaden og Sjømannskirken er tilgjengelige, dersom noe uforutsett skulle skje. Våre to organisasjoner utfyller hverandre på en god måte og samarbeider til det beste for våre borgeres ve og vel, sier ambassadør Jens Eikaas.

Lena Geving parkerer bilen etter endt bedriftsbesøk. Foto: Christopher Geving

Lena Geving parkerer bilen etter endt bedriftsbesøk. Foto: Christopher Geving

Etter en lang lunsj og flere samtaler med ambassadens ansatte i Abu Dhabi, vender daglig leder Lena Geving tilbake til Dubai. Hun er ikke i tvil om hvilken betydning både norsk næringsliv og utenrikstjenesten har for den eneste sjømannskirken i Midtøsten.


– Det å ha gode venner, støttespillere og samarbeidspartnere er helt avgjørende for at vi kan opprettholde og utvikle vårt tilbud som et kirkelig, kulturelt og sosialt møtested langt hjemmefra.

Drømmer du om å jobbe i utlandet?
Her er noen tips til et vellykket utenlandsopphold.

Støtt Sjømannskirkens arbeid du også, slik at vi kan være til stede for nordmenn i utlandet som trenger omsorg og trygghet!

Støtt arbeidet vårt

kr
Les mer om skattefradrag i Norge her
Personvernerklæring Sjømannskirken bruker kun nødvendige informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Mer info